onsdag 20 februari 2013

Hevonen on häst

Börjar verkligen tröttna på alla dessa nyheter om hästkött som hittats i diverse nötköttsprodukter. Kan inte bara alla firmor skriva på sina förpackningar att de innehåller hästkött och vi har problemet ur världen? Eller är det verkligen så att människan hellre äter nöt och vägrar äta häst? Är hästen äckligare? Har kon gjort något så hemskt att endast den förtjänar att bli uppäten?
What's the deal liksom?

Häst. Präst.

5 kommentarer:

 1. Själv är jag trött på alla Findus-skämt som aldrig verkar ta slut...

  Problemet med hästkött i produkterna är ju det att det troligtvis rör sig om illegal hästslakt. Hundratals hästar försvinner varje år i t.ex. Sverige, och risken att dessa slaktas illegalt (utomlands troligtvis) är ju ganska stor... Sedan kan många av de hästar som slaktas illegalt vara dopade/medicinerade eller liknande, alltså köttet kan innehålla kemikalier som är skadliga för människor. Hästar föds ju inte upp till att bli köttdjur i huvudsak, som kor gör.

  I övrigt lär hästkött ska vara ett "finare" kött än nöt, så så länge slakten går till på rätt sätt ser inte jag heller nån orsak till all denna uppståndelse. :P

  SvaraRadera
 2. Så sant, men skulle hästkött nämnas på produkten skulle det troligtvis också betyda att slakten gått till på rätt sätt. Sen som exempel här i Finland så begravs ju faktiskt massor med hästar årligen. Synd tycker jag, då kött då går till spillo, medans någon bonde istället föder upp kor enbart för köttets skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen garanti, men förhoppningsvis är det så! Även om jag själv inte gärna skulle äta hästkött (fast det har jag gjort), så ser jag inga problem med att andra gör det, så länge de är medvetna om det, för man har ju ett val.

   Om andra hästägare väljer att skicka sin häst till slakt (som går till på ett BRA och värdigt sätt) är upp till dem, men hästarna är för de flesta av oss ett sällskapsdjur. En kompis. Skulle du kunna skicka din hund till slakt, för att, tja, det är ju ändå kött?

   Jag kommer själv att bli tvungen att ta bort min häst (som nu är 25) inom de närmsta åren, om han inte dör av naturliga orsaker, men jag skulle aldrig vilja veta att min älskade vän blev andra människors mat. Så, jag kommer antingen att begrava eller kremera honom... Har inte undersökt alternativen än.

   Radera
  2. Jo, faktiskt kunde jag sända min hund till slakt om det fanns ett sånt behov. Precis som jag även själv bär på organdonationskort i min plånbok som ger läkaren tillstånd att ta de delar han vill ha av mig då jag dör (om sen något är något att ha är en annan fråga), tycker jag man ska ta till godo det man kan. Det är trots allt personligheten, eller den så kallade själen, som räknas och den kan man bära med sig efteråt vare sig kroppen är begraven, kremerad eller gått till slakt.

   Såklart förstår jag att alla inte kanske känner på samma sätt, och i slut ändan är det upp till var och en. Kan nog också medge att parallellen mellan organdonation och slakt inte är riktigt rättvis, men på sätt och vis är de ändå ganska lika.

   Radera
  3. Om det fanns ett sånt behov, ja såklart, men det gör det ju inte i det samhälle vi lever i... men ja, många verkar förstå nu att det egentligen inte handlar om att det är nåt fel på hästköttet, utan att det upprörande är att det är felmärkt. Kunden måste få ha sitt val. Annars är det ju typ som att äta en blodapelsin i tron om att det är en grapefrukt! Man ba OMG!! ;)

   Radera